2021-08-19 11:38:39• hírek • közlemény

Látványos bemutatókkal és kézműves foglalkozásokkal készül a PMN-re a Borókagyökér Egyesület

A Partiumi Magyar Napok történetében már sok éves hagyománya van annak, hogy a régió kézművesei a legszebb portékáikból vásárt szerveznek a Kossuth-kertben, a népi, már-már feledésbe merült mesterségeket pedig látványos bemutatók révén hozzák vissza a köztudatba.

A szatmári Borókagyökér Egyesület egy egészen színes, kicsiknek és nagyoknak is rengeteg izgalmat tartogató összeállítással készül a PMN-re. A hagyományos mesterségek köré összpontosuló programok egyik kiemelkedő eseménye a szombati kopjafafaragás lesz, melynek során az látogatók végigkövethetik, hogyan nyeri el díszes formáját Keresztes Zoltán vésője alatt az emlékoszlop, illetve rajta kívül azok is bemutatják majd remekműveiket, akik a borókás fafaragó táborok során tettek szert a kopjafakészítés tudományára. Ugyancsak a szombati napot színesíti majd az a kovácsbemutató is, melynek keretében az arra járók Demeter Jácint szatmári kovácsmester jóvoltából nyerhetnek betekintést a vas megmunkálásának folyamatába. Vasárnap Boca Ildikó és Bartók Boglárka a kosárfonás mikéntjével ismertetik meg az érdeklődőket, a nemezelést pedig az a Májercsik-Sass Tünde fogja vezetni, aki fiatal kora ellenére nemrégiben egy csodálatos takaró elkészítésével vívta ki a környékbeli kézművesek elismerését.


Azok sem maradnak természetesen látnivaló nélkül a hétvégén, akik a kerámiák világára kíváncsiak, hiszen a szatmári Szejke Balázs mellett a szilágyballai Csibi Csaba, a nagybányai Zsurzs-Turóczi László és a székelykorondi Kelemen Krisztán is részt vesz majd a Borókagyökér Egyesület által szervezett fazekasbemutatón.


A Kossuth-kerti helyszínre a felnőttek mellett természetesen a kicsiket is várják. Számukra többek között Lévai József bőrdíszműves és Szerémi Annamária csuhés készül különféle foglalkozásokkal, de kedvező időjárás esetén a bútorfestésbe is belekóstolhatnak majd azon társaik segítségével, akik ennek csínját-bínját már megtanulták a borókás táborban.


A Borókagyökér Egyesület által szervezett bemutatókra és foglalkozásokra szombaton, illetve vasárnap is 11 órától kerül sor.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: